Sök
Stäng denna sökruta.

Vanliga frågor (FAQ) - Inomhus

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna gällande sten i inomhusmiljö. Saknar du svar på din fråga så kontakta oss gärna så hjälper vi dig.

Ja, bor du inom StorStockholms regionen så kan vi hjälpa till med mätning och montering av dina köksbänkskivor. Priset baseras på var du bor, hur mycket dina bänkskivor väger och hur de är utformade. I vårt offertformulär (under kategorin bänkskivor) kan du klicka i att du önskar hjälp med den tjänsten, så lämnar vi pris på det.

En bänkskiva i granit, marmor eller kalksten väger ca. 60 kg /m2 i 20 mm tjocklek, och ca. 90 kg/m2 i 30 mm tjocklek. Silestone och Dekton är något lättare och väger ca. 45 kg /m2 i 20 mm och 75 kg /m2 i 30 mm tjocklek.

De flesta graniter samt Dekton går bra att ha utomhus som t.ex. bordsskiva eller utekök. Marmor och kalksten blir lätt förstörda av mycket regn och snö.

En granitskiva brukar kunna levereras i ca. 3 m längd, men ska det vara håltagningar för spishäll och/eller diskho brukar en delning ofta vara nödvändig för hållbarhetens skull.
Marmor- och kalkstensskivor är ofta något kortare och brukar levereras ca. 2,5 m långa när det ska vara större håltagningar i.
Delningar kan också vara nödvändiga för att skivorna ska kunna transporteras, hanteras och bäras in/monteras på ett säkert sätt.
Vissa stenar är ännu mer begränsade i sin längd och djup.

Vid daglig rengöring av din bänkskiva i marmor eller kalksten kan du torka av skivan med en lätt fuktad trasa. En färdig blandning med såpa/vatten i en sprayflaska kan vara praktiskt att ha och använda någon gång i veckan, stenen ”mättas” av såpan och får en naturlig impregnering. Se dock till att inte använda för mycket såpa då stenen kan bli flammig. Läs mer om rengöring och underhåll i våra Skötselråd.
Vi har även flera bra produkter från Akemi som kan användas för rengöring och impregnering, kontakta oss gärna så hjälper vi dig att hitta rätt.

Vanligt allrengöringsmedel eller en lätt fuktad trasa fungerar utmärkt att torka av skivan med. En polerad (blank) yta kan ibland behöva lite fönsterputs för att se riktigt blank och fin ut. Undvik såpa eller andra ”fetare” medel, då det kommer göra ytan flammig och kladdig.
En slipad (matt) yta drar gärna åt sig fett, upplever du att stenen blivit ojämn i färgen efter en tids användning kan hela ytan oljas in för att färgen ska bli mer homogen igen. Se till att använda en tunnflytande olja (t.ex. paraffinolja eller symaskinsolja) så det kan arbetas in ordentligt i stenen. Läs mer om rengöring och underhåll i våra Skötselråd.
Vi har även flera bra produkter från Akemi som kan användas för rengöring och impregnering, kontakta oss gärna så hjälper vi dig att hitta rätt.

Din golvläggning med marmor- eller kalkstensplattor mår bäst av att rengöras med gulsåpa. Blanda med vatten enligt instruktioner på flaskan och moppa som vanligt. Granitgolv kan lätt bli kladdigt eller flammigt av för mycket såpa, där fungerar vanligt allrengöringsmedel bättre.

Leveranstiden varierar beroende på vilket material ni väljer. Många material har vi på lager och tillverkar av i vår egen verkstad, och kan då erbjuda snabb leverans. Andra material beställs direkt från olika stenhuggerier, och då kan leveranstiden vara något längre. Vi anger alltid den uppskattade leveranstiden när ni får offert från oss.

Vi anlitar externa fraktbolag där priset baseras på hur stort kollit är, hur mycket det väger och vart det ska skickas. Pris kan lämnas efter vi har dessa uppgifter, fyll gärna i vårt kontaktformulär så hjälper vi er vidare.

Om du har fått fläckar av syra (t.ex. juice, vin, kolsyra, frukt, starka rengöringsmedel etc.) på din marmor eller kalksten så har det översta lagret av stenen blivit etsat/frätskadat. För att få bort dessa etsningar behöver skivan slipas om så att skadorna försvinner. Därefter kan man polera upp en fin yta igen.
Det finns tyvärr inget rengöringsmedel för att få bort befintliga fläckar, därför är det bra att kontinuerligt impregnera stenen för att förhindra att eventuella skador uppstår.

Som golv- och/eller väggplatta är kalksten ofta ett utmärkt materialval, men just till duschutrymmen blir det tyvärr känsligt. Kalkstenen är till stor del uppbyggd av b.la. kalk och skalrester från olika fossil, som förr eller senare kommer börja reagera med vattnet. Reaktionen bildar kalkutfällningar, missfärgningar och/eller vattenrinningar (märken) i stenen som inte går att ta bort. Som duschgolv är det extra utsatt då stenen aldrig riktigt hinner torka upp mellan användningarna.
Marmor kan efter en tids användning reagera på samma sätt, men inte i samma utsträckning då den är hårdare än kalkstenen. Vill man ändå lägga marmor i duschen så är en ljus sort att föredra, då eventuella utfällningar syns mindre.

I marmor, kalksten och granit rekommenderas ofta 30 mm tjocklek till bänkskivor i kök, framförallt när det ska vara håltagningar för spishäll och/eller diskho. Detta för hållbarhetens skull. 20 mm tjocklek är möjligt i vissa material och då avhängt med bänkskivornas utformning.
I Silestone och Dekton fungerar det bra med 20 mm tjocklek till köksbänkskivor, även när det ska vara större håltagningar.
Bricmate är 12 mm skivor och det funkar som bänkskiva med eller utan håltagning.
Som badrumsskiva räcker det ofta med 20 mm tjocklek oavsett material, då håltagningarna (eller skivorna) sällan är så stora så det påverkar hållbarheten.

Ja, det går alldeles utmärkt att ha golvvärme under plattor av natursten. Natursten magasinerar och fördelar värmen och lämpar sig därför väl för golvvärme.

Vi rekommenderar att du lägger minst 2-3 mm fog mellan plattorna för att ta upp eventuella måttoleranser i stenen. Lägger man utan fog finns det risk att läggningen ”spårar ur” och blir ojämn.